Slik har du som er fadder vært med på å hjelpe dyr det siste året

Selv små bidrag hjelper dyr og gjør en stor forskjell! Som fadder, giver eller sponsor i Dyrevernalliansen har du vært med på å redde tusenvis av dyr fra lidelse det siste året. Sammen legger vi nå grunnlaget for å hjelpe flere millioner dyr i fremtiden.

Takket være våre støttespillere har vi i 2024 tatt viktige steg for å hjelpe dyrene som trenger det aller mest. Sammen gjør vi en forskjell! Foto: Iselin Linstad Hauge

Som fadder i Dyrevernalliansen hjelper du dyrene som trenger det aller mest. Sammen skaper vi endring som stopper lidelse for mange millioner dyr. Bidrag fra mange mennesker som deg skaper store endringer i samfunnet.

Oljefondet stiller krav til dyrevelferd

Takket være støtten fra våre engasjerte bidragsytere har vi oppnådd et stort gjennombrudd for dyrevelferden! I begynnelsen av 2025 kunngjorde Oljefondet at de forventer at selskapene de investerer i følger internasjonale retningslinjer for dyrevelferd. Som en av verdens største investorer har Oljefondet stor påvirkningskraft, og deres krav kan sette en ny standard for hvordan selskaper behandler dyr. Dyrevernalliansen har jobbet i flere år for å få dyrevelferd inkludert i Oljefondets forventninger, og dette hadde ikke vært mulig uten våre støttespillere. Nå fortsetter vi arbeidet med å påvirke Oljefondet til å utvikle enda mer spesifikke og omfattende krav til dyrevelferd, slik at vi sammen kan sikre enda bedre beskyttelse for dyrene.

De første kvernfrie eggene på plass i butikken

Tusen takk til deg som har signert for å stoppe kverning av levende hanekyllinger! Sammen har vi oppnådd store fremskritt – bransjen har lyttet, og de første eggene produsert uten kverning ble i løpet av 2024 tilgjengelige i butikkene.

Du som er fadder eller har skrevet under på opprop har vært med på å legge press på eggindustrien og myndighetene. Dette har ført til at opp mot halvparten av alle Prior-egg i dag produseres uten kverning av levende kyllinger, og andelen skal øke fremover. Innen 2025 skal dette gjelde for alle egg fra Prior, og i løpet av få år for alle egg produsert av Nortura. 

Nå vil vi fortsette å presse for at begge rugeriene i Norge tar i bruk teknologien 100 %, og slutter med å kverne levende kyllinger til døde.

Du hjelper dyr! Takket være press fra deg som er fadder i Dyrevernalliansen blir stadig færre kyllinger klekket for å bli sendt nedover et samlebånd og kvernet til døde på livets første dag. Fotografi på norsk rugeri. Foto: Iselin L. Hauge

Les også: 3,6 millioner små guttekyllinger kvernes hvert år i Norge

Flere produsenter av kylling satser på bedre dyrevelferd

I 2024 ble det enda enklere for deg som forbruker å finne matvarer med bedre dyrevelferd. Dyrevernalliansens gratisapp «Dyrevennlig» gir deg rask og enkel tilgang til informasjon som hjelper deg å ta dyrevennlige valg når du handler. Nå har bevisste forbrukere fått enda flere muligheter: Flere merkevarer som tidligere hadde gult lys, er nå oppgradert til grønt lys.

Med appen «Dyrevennlig» kan du enkelt ta dyrevennlige valg når du handler. Foto: Ihne Pedersen

Din støtte har gjort det mulig for oss å legge press på kyllingnæringen for å forbedre leveforholdene for kyllingene. Stadig flere produsenter investerer nå i kyllinghus med vinduer, aktivitetsobjekter og sakterevoksende raser. Resultatet er ikke bare bedre liv for dyrene, men også økt trivsel for bøndene. Dette viser hva vi kan oppnå sammen – takk for at du hjelper oss å hjelpe dyrene!

Les mer om forbrukerguiden og hvilke nye merkevarer som har fått grønt lys her:
Oppdatering av forbrukerguiden – flere merkevarer får grønt lys

1000 merkevarer tar dyreetiske hensyn

Som fadder eller giver har du bidratt til at 1000 merkevarer og selskaper nå tar dyreetiske hensyn! Dette har skjedd gjennom dialog med Dyrevernalliansen og internasjonale dyrevernorganisasjoner.

I løpet av 2024 forpliktet 28 nye klesmerker seg til å bli pelsfrie, og 36 hygiene- og kosmetikkmerker tok avstand fra dyretesting. I tillegg sluttet 14 nye merkevarer seg til kampen mot mulesing (å skjære av to biter av baken på sauer).

Denne positive utviklingen betyr at stadig flere merkevarer prioriterer dyrevelferd, og etterspørselen etter mer etiske produkter øker. Uten din støtte som fadder ville dette arbeidet stoppet opp. Takk for at du gjør en forskjell!

Forbud mot overgrepsbilder av dyr

I 2010 ble seksuell omgang med dyr forbudt i Norge, men det har fortsatt vært lovlig å både skaffe seg og eie bilder og videoer som viser slike overgrep. Dette endrer seg nå! Etter press fra over 30.000 signaturer fra dyrevenner som deg, har regjeringen snudd og varslet at de i 2024 vil starte arbeidet med et forbud mot besittelse av overgrepsmateriale med dyr.  

30.000 underskrifter for å forby overgrepsbilder av dyr mottas av statssekretær Sigve Bolstad (Sp) fra kommunikasjonsleder og jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Hunden Gaia er med Live for å passe på oppropet som overleveres. Foto: Celine Gutierrez-Mowinckel 

Selv om Landbruks- og matministeren har bekreftet at lovarbeidet vil begynne, er det fortsatt usikkert hvordan det endelige lovforslaget vil se ut. Forbudet må være klart og effektivt, og Stortinget må gi sin støtte for at det skal bli en realitet. 

Vi gir oss ikke før vi er i mål. Fremover skal vi fortsette å legge press på regjeringen og politikerne for å sikre at ingen kan eie slike bilder og videoer i fremtiden.

Tusen takk til deg som har skrevet under og bidratt til dette. Uten deg ville vi ikke kommet hit vi er i dag! Du har bevist at det nytter å engasjere seg. Sammen skal vi hjelpe de mest utsatte dyrene, og sørge for at dette forbudet blir en realitet!

Andre saker vi jobber med for å hjelpe dyrene:

Dyrevelferdsmeldingen

Dyrevelferdsmeldingen ble lagt frem rett før jul. Gjennom 2024 har vi arbeidet intensivt for å stanse tilbakeslag for dyrene og gitt omfattende innspill til meldingen i flere omganger. Vår fagavdeling har kombinert forskning og praktiske erfaringer for å foreslå tiltak som kan gi dyr et bedre liv. For å gi politikerne et tryggere beslutningsgrunnlag har vi også finansiert flere eksterne rapporter.

Som alltid retter vi fokus mot områdene der flest dyr lider, og der vi ser størst mulighet for endring. Vi stiller krav til økt plass, tilgang til frisk luft og tiltak for å redusere dødelighet.

Spesielt har vi lagt ned en stor innsats for å bedre forholdene for griser. En vanlig norsk slaktegris på størrelse med en voksen mann har kun krav på 0,8 kvadratmeter plass og slippes aldri utendørs. Vi jobber for å sikre at disse grisene får betydelig bedre forhold. I Dyrevelferdsmeldingen ble det dessverre ikke foreslått noen vesentlige endringer. 

Dyrevernalliansen mener at meldingen i for liten grad tar tak i de store utfordringene i norsk intensivt landbruk, fiskeoppdrett og dyreforsøk. Når meldingen skal behandles i Stortinget, vil vi arbeide for vedtak som faktisk styrker dyrevelferden – som å sikre økt plass og bedre levekår for slaktegriser, samt strengere krav til fiskevelferd og redusert bruk av dyreforsøk.

Oljefondet utfordres på dyrevelferd 

I 2024 gjennomførte Dyrevernalliansen en grundig kartlegging som avslørte at Oljefondet fortsatt investerer tungt i industrielt dyrehold. Dette er selskaper som dretter opp dyr i trange bur, rutinemessig kapper av dyr kroppsdeler uten bedøvelse, og fôrer dyr regelmessig med antibiotika for å slå ned sykdommer som de får på grunn av forferdelige leveforhold.  

Takket være din støtte som fadder, kunne vi legge press på Oljefondet og kreve at dyrevelferd blir en del av deres etiske retningslinjer. Gjennom dokumentasjon og dialog viser vi hvordan fondet kan bruke sin enorme innflytelse til å fremme bedre dyrevelferd globalt. 

Dette har ført til at Stortinget nå har bedt Etikkrådet overvåke dyrevelferd i Oljefondets investeringer. Etikkrådet skriver i sin virksomhetsplan at grove og systematiske dyrevelferdsbrudd vil være i fokus i 2024.

Din innsats gjør det mulig for oss å kjempe for at dyrene blir prioritert også i en verden som er dominert av tanken på profitt. Tusen takk for at du hjelper dyrene, og bidrar til dette viktige arbeidet!

Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for at Oljefondet skal slutte å investere i industrilandbruk, og legge press på selskapene de investerer i.

Kampen for å hjelpe kyllingene går fremover

Kyllingrasen Ross 308 vokser altfor raskt for den lille kroppen. Dyrevernalliansen arbeider derfor for at Ross 308 skal fases ut fra norske butikker.

Høsten 2023 meldte de to siste produksjonsselskapene som fortsatt bruker monsterkyllingen Ross 308, Nortura og Den Stolte Hane, for første gang at de planlegger å avslutte bruken. Men i løpet av 2024 har de ennå ikke satt en sluttdato.

En kylling av den sakterevoksende rase Sasso. Kyllinger av denne rasen har en mer naturlig kropp, som vokser saktere. Foto: Iselin Linstad Hauge

Vi gir oss ikke! I løpet av 2024 har vi fulgt opp det største produksjonsselskapet, Nortura, som nå tester ut en kyllingrase som vokser saktere. Dette er et viktig skritt i riktig retning, men utviklingen må gå raskere for å hjelpe kyllingene som trenger det aller mest.

Vi fortsetter å legge press på Nortura og NorgesGruppen, med butikkene Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Les mer om vårt arbeid for å hjelpe kyllingene her!

Vil du hjelpe kyllingene? Krev at dagligvarekjedene tar ansvar for dyrevelferd. Skriv under i dag!

Du hjelper dyr med Dyrevernmerket

Dyrevernalliansen mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket, en tredjeparts sertifiseringsordning som sikrer dyr et liv verdt å leve. Når du velger mat sertifisert med Dyrevernmerket kan du være trygg på at dyrene har hatt:

  • Bedre plass
  • Sunnere kropp
  • Mer aktivtet

Veierud gård er en gård med frittgående griser som ble sertifisert med Dyrevernmerket i 2024.

Vi står sammen som en allianse for å hjelpe dyrene som trenger oss aller mest. Fordi alle som lever, har verdi. Les om hvordan vi har hjulpet dyr helt siden 2001.